W ramach tegorocznej kampanii informacyjnej Województwa Małopolskiego pod hasłem „Małopolska- zasmakuj w podróży!” wspólnie odbyliśmy wielką kulinarną podróż po Małopolsce. Poprzez prostą, ale niezwykle aromatyczną pasterską kuchnię Podhala, świeże, owocowe nuty Sądecczyzny, winne impresje Ziemi Tarnowskiej i Jury, wielokulturowe mieszaniny smaków Krakowa, przeplatane zapachem świeżego pieczywa i wędzonek oraz rybne i warzywne potrawy Małopolski Zachodniej.
Małopolska jest regionem niezwykle zróżnicowanym pod względem tradycji kulinarnych, w każdej części regionu kryją się inne smaki, produkty i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tylko uruchamiając wszystkie zmysły jesteśmy w stanie do głębi poczuć odwiedzane miejsce. Świadome odkrywanie smaków i poszukiwanie nowych kulinarnych inspiracji to ciekawa turystyczna przygoda.
Turystyka kulinarna jest jak kolejny stopień wtajemniczenia w odkrywaniu otaczającej nas rzeczywistości. Uruchamia wszystkie zmysły. Pozwala doświadczalnie wnikać w lokalne tradycje, które często związane są z kulturą stołu. Wspólne smakowanie i biesiadowanie podczas podróży pozwala nawiązywać nowe znajomości, wzmocnić więzy i relacje z najbliższymi, których często brakuje nam na co dzień. Kuchnia łączy też tradycję z nowoczesnością, czerpie z natury to co najlepsze, by służyć człowiekowi. Poprzez kulinaria można poznać też historię regionu, lokalne rzemiosło, tradycje rolnicze, zwyczaje lokalnej ludności.
Przez ponad 6 miesięcy podróżowaliśmy wspólnie, poznając produkty regionalne i tradycyjne, charakterystyczne potrawy, smaki i aromaty. Podpowiadaliśmy gdzie i czego warto spróbować, jakie miejsca odwiedzić, by skosztować najlepszych małopolskich przysmaków i uzupełnić zapasy domowych spiżarni. Przede wszystkim rozmawialiśmy z wieloma inspirującymi osobami, które dzięki swojej pasji i codziennej działalności tworzą współczesne dziedzictwo kulinarne. Dzięki nim poznaliście sekrety hodowli pstrągów w Ojcowskim Parku Narodowym, tajemnicę produkcji win, słodkich i zdrowych miodów, lepienia tradycyjnych pierogów, tłoczenia wyśmienitych soków, przygotowania staropolskich jabłeczników i doskonałych przetworów. Opowieści usłyszane z pierwszej ręki najskuteczniej inspirują.
Prezentowanie regionu od kuchni, to fantastyczna przygoda. Wszystkie materiały i artykuły zostały opublikowane na visitmalopolska.pl i profilu Odkryj Małopolskę, a także na malopolska.pl i profilu Lubię Małopolskę na Facebooku. Zawsze możecie do nich wracać i korzystać w każdej chwili, aby odkrywać nowe treści dotyczące tajemnic kuchni każdego z zakątków Małopolski, przekonać się jak bardzo są niejednorodne, z jak różnych wpływów kulturowych i historycznych się wywodzą. Wszystkie wyjątkowe miejsca, producenci i gospodarze czekają na Was i z pewnością sprawią, że będziecie nakarmieni do syta, ale pamięć niezwykłych smaków zostanie z Wami na dłużej.
Życzymy Wam świadomego, pełnego pasji i dociekliwości odkrywania Małopolski poprzez jej kulinarne dziedzictwo. Otwarcia się na nowe nieznane doświadczenia. Niech dwuznaczność hasła- zasmakuj w podróży! będzie natchnieniem do odkrywania nowych zakątków regionu w towarzystwie właściwych tym miejscom aromatom.
Małopolska jeszcze nie raz Was zaskoczy!