Zatorski karp na świątecznym stole. 17 grudnia Zator zaprasza na festiwal smaków oraz ucztę muzyczną! Na finał BRAThANKI

Dzwonek z karpia, usmażony. Położony na talerzy. Wokół gałązki choinki i elegancki obrus.
„Powybierawszy ozorki karpiom włóż w rynkę, masła dobrego dodaj, cebuli siekanej, pieczonej ociągnij to w maśle, wlej trochę wody i soli, limonią usiekaj drobno, pieprzu i gałki przyważ, a daj na stoł” – to jeden z dawniejszych przepisów, przypomniany niegdyś w „Tradycjach dobrego smaku”, na wybornie przyrządzonego karpia. Czy wciąż tak się przygotowuje tę wyjątkową, królewską rybę? O tym najlepiej samemu się przekonać, wybierając się na kolejną edycję „Zatorskiego karpia na świątecznym stole”, oczywiście do Zatoru i Energylandii.

Karp Zatorski na świątecznym stole

Wyszukanymi smakami – zacnych gości z bliższych i dalszych okolic – kusić będzie aż 25 małopolskich Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów oświęcimskiego, wadowickiego oraz chrzanowskiego, a także kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Oczywiście głównym bohaterem tej niezwykłej uczty smaków na świeżym powietrzu będzie karp i liczne wariacje potraw z nim związanych. Może więc skusi Was Karp Zatorski w cieście, sosie chrzanowym, sosie pomidorowym, płatkach kukurydzianych, a może pasztet, pulpeciki lub pierożki z nadzieniem z Karpia Zatorskiego? Czy Wasze kubki smakowe dadzą się podbić gotowanemu, wędzonemu, pieczonemu, a może dietetycznemu Karpiowi Zatorskiemu? Ta wyjątkowa ryba może być przyrządzona również po wenecku, jako risotto lub racuchy.

Co zatem czeka nas na tym wyjątkowym festiwalu smaków? Tego dowiemy się, gdy 17 grudnia zajrzymy do Zatoru.

Nie tylko Karp Zatorski

Choć „Zatorski karp na świątecznym stole” jest świętem tej wyjątkowej królewskiej ryby, to jednak w Strefie Festiwalowej przy Energylandii – wejście od ulicy Grabskiego – bez najmniejszego trudu odnajdziemy również inne cudowne smaki, które będą nas prowadzić od stoiska do stoiska. Koła Gospodyń Wiejskich zapraszają bowiem na feerię barwnych potraw, także tych związanych z okresem wigilijno-świątecznym. Będzie więc okazja nie tylko, by posmakować, nabyć, ale też podpatrzeć, co może jeszcze pojawić się na naszych stołach w tym wyjątkowym czasie.

W Zatorze ujrzymy również niezwykłe „Staropolskie jasełka” w wykonaniu teatru Nona Art Studio. Z kolei w „Świątecznej krainie z ROK Zator” – najmłodsi i nieco starsi – będą mogli wziąć udział w specjalnych warsztatach. Od tego momentu żadnych tajemnic nie będą miały przed nimi makramowe ozdoby, chatki piernikowe, a także bombeczki-bajeczki… A przecież nie można również zapomnieć o specjalnym spotkaniu z tajemniczym Panem Elfem.

I to nie wszystko! Miłośnicy wyszukanych smaków, tego dnia w Zatorze zostaną zaproszeni również na ucztę… muzyczną. Specjalną „Zimową sceną” – już od godz. 13 - zawładną artyści z Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze oraz Centrum Kultury i Sportu w Skawinie, a pojawią się na niej także wyjątkowi goście: Małgorzata Szybisty, Julia Dąbrowska, Mateusz Pierożek. Na wielki finał i specjalny koncert kolędowy, od godz. 17.30, zaprosi zespół BRAThANKI.

Od wieków panujący na stołach

Bywa oliwkowy lub oliwkowo-niebieski. Ale też srebrny, a nawet, gdy się nieco przyrumieni, złoty. Może być wędzony, gotowany i pieczony, nadziewany i krojony. Od wieków przyrządzany jest na wiele sposobów. A jak smakuje? O tym przekonają się tylko ci, którzy pojawią się w Zatorze i zajrzą na małopolską edycję „Zatorskiego karpia na świątecznym stole”. Zapraszamy! Będzie magicznie i pysznie!

Zatorski karp na świątecznym stole

 

Multimedia


 
Pobierz bezpłatną aplikację VisitMałopolska
 
Android
Apple iOS
Windows Phone
<
>
   

Powiązane treści