Niezależnie od tego jaki rejon Małopolski wybierzecie na letnie wojaże odnajdziecie miejsca, w których życie płynie w rytmie eko. Niewyczerpywalnym źródłem inspiracji są z pewnością przewodniki autorstwa Dominiki Zaręby Podróżuj po Małopolsce w rytmie eko gdzie znajdziecie adresy i kontakty do miejsc, którym dobro natury nie jest obojętne. Wiele z nich zidentyfikujecie dzięki temu, że w komunikacji używają zielonego oznaczenia z hasłem Działam w rytmie eko. Jeśli wybierzecie takie miejsce na wypoczynek, weźmiecie udział w zajęciach i warsztatach, spróbujecie lokalnych przysmaków, możecie mieć gwarancję, że gościnni gospodarze zaopiekują się Wami na najwyższym poziomie, ale także zadbają o to by zminimalizować negatywny wpływ na środowisko.
W Szczyrzycu z ogromnej pasji, szacunku do natury i chęci ucieczki od wielkomiejskiego zgiełku powstała Eko Farma, czyli ekologiczne gospodarstwo gdzie można nie tylko kupić pyszne, zdrowe produkty tworzone z myślą o Was, ale też miejsce, gdzie poczujecie wiatr na twarzy, ucieszycie się przestrzenią, widokami powędrujecie przed siebie, a może nawet w głąb siebie. To niezwykłe miejsce, które w pełni odpowiada na pragnienie bycia blisko natury, położone przy Głównym Szlaku Beskidu Wyspowego.
Eko Farma to przede wszystkim stare gospodarstwo sadownicze o długiej i ciekawej historii, o której z pewnością opowiedzą sympatyczni właściciele. W sadzie rosną stare gatunki drzew owocowych, których próżno już szukać w nowopowstających sadach. Nie stosuje się tu oprysków i środków ochrony roślin, wszystko rośnie i dojrzewa zgodnie z naturalnym rytmem przyrody, w swoim czasie i bez pośpiechu. Przetwory, soki tworzone z zerwanych z sadu owoców także nie posiadają żadnych sztucznych dodatków, dlatego są zdrowe i w pełni ekologiczne. Specjalnością gospodarstwa jest powstający tu jedyny w regionie kraftowy cydr i jabłecznik w wersji ekologicznej. Doskonale smakują również tutejsze oleje tłoczone na zimno wytwarzane z certyfikowanych nasion m.in. lnu, orzechów, czarnuszki i ostropestu. Są doskonałym suplementem diety i posiadają liczne właściwości zdrowotne. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań, a zwłaszcza świeżych, letnich sałatek, podobnie jak aromatyczne octy powstające z tutejszych owoców. Na Farmie wypieka się również chleby funkcjonalne bez glifosatu, na zakwasie z certyfikowanej mąki orkiszowej z dodatkiem różnych ziaren. Smakują wybornie!
Ważne jest to, że gospodarze podchodzą do ochrony naturalnych zasobów holistycznie. W gospodarstwie czerpią energię ze źródeł odnawialnych, używają wyłącznie opakowań biodegradowalnych – przyjaznych środowisku, proces produkcji jest w pełni certyfikowany i podlega wyśrubowanym normom jakości.
Gospodarze nie tylko sprzedają swoje produkty, dzielą się wiedzą, doświadczeniem, ale także wyjątkowością samego miejsca. Organizują liczne warsztaty skierowane do dzieci i młodzieży, ale także do rodzin, jednym słowem do wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o naturalnych produktach, kuchni tradycyjnej, zasadach prawidłowego odżywiania. Na farmie pod okiem wykwalifikowanego dietetyka ułożycie własny zdrowy jadłospis i przygotujecie smaczne dania podczas warsztatów kulinarnych. Tutejszych specjałów można spróbować podczas degustacji na miejscu, w pięknym otoczeniu przyrody .
Dodatkową atrakcję, zwłaszcza dla najmłodszych stanowi wioska indiańska ukryta w cieniu wiekowego sadu. Każdy maluch poczuje się tu świetnie i przeżyje wspaniałą przygodę.
Dlatego koniecznie wybierzcie się do Szczyrzyca i chłońcie to miejsce wszystkimi zmysłami, a potem sięgnijcie po ekoprzewodniki i poszukujcie kolejnych obiektów działających w rytmie eko, na Waszej trasie podróży. Życzymy niezapomnianych wrażeń – naturalnie!