Inicjatorami i organizatorami tego wyjątkowego wydarzenia są Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski. Jak co roku wspólnie dbają nie tylko o podniebienia uczestników, ale także unikalną atmosferę stworzoną dzięki połączeniu gościnności gospodarzy z urokiem Ojcowskiego Parku Narodowego oraz smakiem lokalnych produktów, w tym szczególnie win i tradycyjnego wędzonego Pstrąga. W sielskiej atmosferze, na łonie natury, bez nadęcia warto zgłębić kulinarne tajemnice Jury. Impreza z edycji na edycję rozwija się wprost proporcjonalnie do liczby i areału jurajskich winnic, dlatego koniecznie wybierzcie się do Ojcowa w ostatni czerwcowy weekend.
W ostatnich latach Jura Krakowsko-Częstochowska oprócz Szlaku Orlich Gniazd, skał i jaskiń, idealnej przestrzeni do wspinaczki i rekreacji na świeżym powietrzu zaczyna kojarzyć się powszechnie również z winiarstwem. Jurajskie wzgórza coraz gęściej porastają malownicze, równe rzędy winorośli. To między innymi tu powoli odradza się tradycja winiarska, obecna w Małopolsce od wieków. W niewielkich, rodzinnych winnicach powstają unikatowe trunki o nieoczywistej stylistyce. To wszystko dzięki eksperymentom winiarzy i komponowaniu win według autorskich receptur.
Co zatem wyróżnia jurajskie wina? Na Jurze najlepiej udają się lepiej wina białe, subtelne, mineralne, z większą kwasowością, delikatnym cukrem resztkowym. Można tu spotkać wina o różnej stylistyce, nawet jeśli wytwarzane są z jednego szczepu. Przykładem jest popularny Solaris, z którego powstaje wino wytrawne, półsłodkie, bursztynowe. Z uwagi na położenie i wysokości nad poziom morza okres wegetacji jest nieco krótszy. Duże amplitudy temperatury między nocą a dniem sprzyjają wytwarzaniu się związków aromatycznych i utrzymaniu dobrej kwasowości. Dzięki temu jurajskie wina są wyjątkowe, a Jurajski Piknik Winny będzie idealnym momentem, aby się w nich rozsmakować - tłumaczy Marcin Niemiec - właściciel Winnicy Amonit w Cianowicach i Prezes Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej.
Podczas wydarzenia będzie można degustować (koszt degustacji – 30 zł) i kupić wina pochodzące z winnic: Amonit, Kresy, Goja, Novi, nad Prądnikiem, Pałac Minoga, Św. Jana, Słońce i Wiatr, Przybysławice oraz Rajska.
Nie zabraknie rozmów i inspirujących opowieści o winie. Tajemnice jurajskich winnic i uprawy winorośli odkryją przed uczestnikami Mariusz Kapczyński (w sobotę o 13.00) i Bartosz Wilczyński (w niedzielę o 13.00).
Nic tak dobrze nie podkreśla smaku jurajskiego wina jak lokalne produkty. To one tworzą dziedzictwo kulinarne regionu i pieszczą podniebienia wędrujących po okolicy.
Doskonałym kulinarnym tłem dla wina są lokalne produkty. Jako gospodyni wydarzenia dbam, aby na piknikowych stołach królowały najlepsze lokalne smakołyki. Oprócz Pstrąga Ojcowskiego, wędzonego tradycyjne w bukowym dymie będzie można skosztować serów z gospodarstwa Pemako, miodów i przetworów ze Spiżarni we młynie i specjałów Gospodarstwa Rolnego Przetwórnia. Gwarantuję, że każdy, kto nas odwiedzi przeżyje niesamowitą przygodę kulinarną w pięknych okolicznościach przyrody. Zapraszam serdecznie! - mówi Agnieszka Sendor organizatorka Pikniku i właścicielka Pstrąga Ojcowskiego.
Wszystkie zaplanowane atrakcje i prelekcje są nieodpłatne. Warto więc zabrać na weekendową wycieczkę przyjaciół i znajomych, by wziąć udział w Pikniku i poczuć głębię jurajskiego smaku.
Wydarzenie realizowane jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Powiatu Krakowskiego. Patronat nad imprezą objęli: Małopolski Szlak Winny, Radio Kulinarne, Paragraf w Kieliszku, Vinisfera.pl, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz K8K.pl - wino i edukacja.