Kunszt i fantazję mistrza ogranicza tylko jedno – we wszystkich przygotowanych daniach główną rolę odgrywają małopolskie produkty regionalne i tradycyjne. Złocisty miód w cieście drożdżowym z jeżynami i orzechową kruszonką, śliwki w towarzystwie smażonej dyni i sera dojrzewającego, kremowe jabłka z musztardą i burakiem, oscypki z chrupiącymi grzankami … to tylko niektóre z propozycji, jakie będzie można skosztować podczas festiwalu. Bardziej tradycyjne dania będą czekały na stoiskach lokalnych kół gospodyń wiejskich, które dla gości festiwalu przygotują poczęstunek wykorzystując tajemne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Członkowie kół gospodyń wiejskich okazują się być również niezmierzoną kopalnią wiedzy dotyczącej małopolskich i lokalnych zwyczajów i tradycji, którą chętnie dzielą się z mieszkańcami zarówno Małopolski, jak i z turystami z kraju
i z zagranicy.
Każdy, kto oprócz kosztowania małopolskich rarytasów będzie chciał zaopatrzyć swoją spiżarnię w te wyjątkowe produkty będzie mógł to zrobić na stoiskach małopolskich producentów. Na smakoszy i wszystkich tych, którzy lubią próbować swoich sił we własnej kuchni będą czekać wędliny, miody, sery, soki, produkty z lawendy, z róży, pieczywo, ciasta, pierogi, i wiele, wiele innych.
Kalendarium
12 czerwca - Kraków - Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie
10 lipca - Trzebinia - Rynek
24 lipca - Bochnia - Rynek
7 sierpnia - Gorlice - Rynek
21 sierpnia - Krynica-Zdrój - Deptak
11 września - Czernichów - Błonia Czernichowskie